Veel programma’s draaien tegenwoordig vaak op de achtergrond. Dit kunnen services zijn zoals JavaUpdater, maar veel programma’s worden bij het opstarten van de computer ook direct opgestart.
Door het verwijderen van programma’s en apps zullen er minder achtergrond processen draaien. Het verwijderen van programma’s kan je doen via het configuratiescherm van Windows. Om de standaard apps en ook de tracking tools van Microsoft te verwijderen raden wij deze tool aan.
Wil je toch liever alle programma’s houden? Kijk dan even naar methode 2 om de achtergrond processen hiervan te stoppen.
Nadat je al je ongebruikte programma’s hebt verwijderd, is een goed idee om te kijken naar de programma’s die vanaf het opstarten al (op de achtergrond) draaien.
Wacht je na het opstarten van Windows altijd een tijdje zodat alles weer vlot draait? Door dit te limiteren zal je je computer sneller kunnen gebruiken na het opstarten. Ook zal je computer in gebruik sneller werken door het extra werkgeheugen dat vrijkomt.
Ga op je windows computer naar Taakbeheer. Kijk vervolgens onder het kopje ‘Opstarten’ naar de programma’s die niet altijd hoeven te draaien en schakel deze uit.
Computer virussen en malware kunnen je computer flink vertragen. Sommige virussen draaien op de achtergrond (en nemen veel werkgeheugen in gebruik) zonder dat je iets door hebt, anderen tonen pop-ups die vooral erg storend kunnen zijn.
Voor de beveiliging van je computer raden wij Malwarebytes in combinatie met Windows defender aan. Deze software is geheel gratis, doet zijn werk en neemt zelf weinig geheugen in beslag. Met deze juiste tools is een duur abonnement op een anti-virus programma’s door ons af te raden. Windows Defender zit overigens standaard in Windows ingebouwd.
Windows heeft zelf verschillende ingebouwde programma’s die je kunt gebruiken om o.a. je prestaties te verbeteren en je schijven op te ruimen.
Na verloop van tijd raakt je schijf steeds voller. Nu maakt dat qua prestaties niet veel uit, maar het blijft een goed idee om je computer schoon te houden. Vooral bij het gebruik van een SSD is het een goed idee om in ieder geval ~ 20% vrij te houden om de lees- en schrijfsnelheid hoog te houden, zie meer info.
Je kan de schijf opruimen m.b.v. de ingebouwde schuifopruiming tool, of met BleachBit of CCleaner.
Ben je na alle andere tips nog steeds niet tevreden? Dan kan je visuele effecten via het configuratiescherm onder ‘prestaties’ uitschakelen. Voor games, kan je de Xbox DVR modus uitzetten
Geen zin om alle ongebruikte programma’s te verwijderen, bestanden op te ruimen en instellingen aan te passen? Door het opnieuw installeren van Windows ben je hier meteen mee klaar. Vooral bij computers waar al meerdere jaren dezelfde Windows installatie op staat, zal je zeker een boost in prestaties merken.
In de nieuwste Windows versies(8-10) kan je al vrij gemakkelijk en snel terug gaan naar de fabrieksinstellingen. Via de ‘herstelopties’ van Windows heb je de keuze om alle data te wissen, of je bestanden te houden. Bekijk voor een completere handleiding de pagina van Microsoft.
Een upgrade van je computer of laptop is door ons sterk aan te raden. Vooral als je computer nog op een harde schijf draait en weinig RAM geheugen heeft. Voor een relatief klein bedrag, kan je je pc een flinke boost geven door een upgrade.
Van HDD naar SSD
Veel computers en laptops gebruiken nog een HDD (harde schijf). Deze schijven hebben in vergelijking met een SSD (Solid-state drive) een lage lees-schrijf snelheid. Met een upgrade naar een SSD zal je direct het verschil zien in o.a. laadtijden van Windows en je programma’s.
Je geheugen uitbreiden
Het uitbreiden van je RAM geheugen kan ook voor een flinke boost in prestaties zorgen. Vooral als je 4GB of minder RAM geheugen hebt, kan dit een goeie optie zijn. Windows en programma’s vereisen steeds meer RAM geheugen. Vooral als je meerdere programma’s of browser-tabbladen tegelijk open hebt staan, zal dit een boost in prestaties leveren. Kijk wel goed voor je aankoop welk type RAM je moet hebben en of je computer extra RAM ondersteund.